Anders Eriksson

Föddes: 1956

Anders hade väl sin största namngivna roll som Mackens Roy, men han gestaltar ofta någon av de ledande figurerna; Stinsen som brinner, Leif eller varför inte ledarcyklisten i Cyklar. För de yngre är han säkert bekant som Farbror Frej, mannen som kan göra underhållning av allt man kan hitta om man har det med sig, men han är också Spanar´n med full koll på omgivningen.

Från programbladet till "Resan som blev av":
En 37-årig trollhättebo som egentligen blev både längre och roligare än han tänkt sig. Använder gärna trollhättedialekten både i talspråket oh kroppsspråket och har trots detta hela tiden bara blivit mer och mer förstådd.

Från programbladet till "Alla ska bada":
"Under invigningen av Älvhögssborgs Utomhusbassäng 1974 var jag centerhalv i Trollhättans Simsällskaps pololag som skulle möta det östtyska olympialaget. Killen jag skulle punktmarkera upptäckte mig aldrig eftersom jag hela tiden försvann i virvlarna efter hans kraftiga simtag. När en annan östtysk äntligen fick syn på mig blev jag tacklad så att jag krockade med botten fyra meter ner. Efter första perioden låg vi under med 16-0! Och det är fyra perioder i vattenpolo."

Anders missade de första åren med storebror Claes i showgruppen "Utan lots", men flyttade från Trollhättan till Göteborg lagom till Galenskaparnas födelse och de första radiprogrammen i en serie kallad "Galenskaparna gör en översyn av det svenska etablissemanget" 1976. Han sjöng också på gruppens första skiva "Dingdongbängbängwhowwhowanananachobidobi jag är kär". Trots det intensiva samarbetet med resten av gänget har Anders alltid haft en klockarkärlek till att bege sig ut och underhålla alldeles ensam med gitarren eller ukulelen. Som när han blev årets överraskning på Visfestivalen i Västervik för länge sedan, eller när han härom året turnerade med Lill-Babs, Björn Skifs och Mikael Rickfors bland andra i en föreställning för landets företag kallad "Stjärnklart".
När Anders ser tillbaka talar han lyriskt om år 1987 då han tillsammans med After Shave hade krogshow på Trägår'n i Göteborg och turnerade i Norrland och sedan for på slottsturné med Galenskaparna och After Shave på sommaren, var med om premiären "Stinsen brinner" på Lorensbergsteatern och långfilmen "Leif" på bio.

"Det var annat än den allra första premiären med Galenskaparna, det vill säga Kerstin, Claes och jag på en krog nere i Östra Nordstan. Publiken trodde vi var ett dansband och fortsatte dansa till våra sketcher. Vi fick be recensenterna komma tillbaka en vecka senare när vi äntligen lyckats förklara för publiken vad det hela gick ut på."

Från programbladet till "Allt möjligt":
Något ljuvt och ängla-aktigt skiner
omkring Anders när han får ta del
av George Formby, engelsk window-cleaner
och hans flinka ukulelespel.
Själv han tränat högerhandstekniken
som en läraktig och god gesäll
vilket nor den ärade publiken
kunna konstatera nu i kväll.

Från programbladet till "Kasinofeber":
För många år sedan på resa i Västindien kom Anders Eriksson på ett alldeles eget spelsystem på roulett som han kallade Honduras. Det gick helt enkelt ut på att han satte alla pengar han hade på rött. Om han vann skulle han resa till Honduras, annars skulle han resa hem. Det blev en hemresa.

"Kommers - en radiokonkurs i penningars förvärvande och fördärvande" hette den nystartade gruppens allra första serie radioprogram 1976. Anders hade missat de första åren med storebror Claes i showgruppen "Utan lots" men hade nu precis flyttat från Trollhättan för att ansluta sig till gruppen.

Trots det intensiva samarbetet med resten av ensemblen har Anders alltid haft en förkärlek för att uppträda ensam med sin ukulele, eller banjolele för att vara korrekt. Han har varit på festivaler utomlands, uppträtt på en ukulelefestival i Göteborg och så sent som i somras stod han på Ströget i Köpenhamn och spelade.

Tillsammans med grabbarna i After Shave har Anders också gjort en rad turnéer genom åren, ibland under namnet Kabaré Kumlin. De har showat på Trädgårn, turnerat till sjöss med GT-Karnevalen och härom sommaren for de land och rike runt med showen "Den gode, den onde, den fule och Rippe".

En röntgenbild av Anders ben sitter för övrigt inramad på en av stans läkarmottagningar med titeln "Finn fem fel". Den är tagen på Mallorca efter ett benbrott och hade man diagnostiserat efter den bilden är Anders övertygad om att hans vänstra fot idag hade pekat bakåt.

…och några figurer han gärna minns:
Roy (Macken)
En figur som är en blandning av det mesta jag upplevt under min uppväxt i Trollhättan. Lever fortfarande ett eget liv.

Farbror Frej (En himla många program)
En skojig liten farbror som försöker göra så mycket som möjligt av ingenting och hela tiden undrar om det blev så bra.

Spanar'n (Cyklar, En himla många program, Grisen i säcken…)
Överallt ute i verkligheten dyker det alltid upp en man som har synpunkter på det mesta, kan allt, har sett allt och samtidigt hamnar i händelsernas centrum utan att han en aning om varför.

Gyro St. Gotthard (Grisen i säcken)
Om två man på en scen med ett ganska tunt manus tävlar om vem som kan hitta de fånigaste attributen, kläderna, mimiken kan det ibland bli riktigt roligt.

Einar på strutsen (Resan som blev av)
Det absolut dummaste och sjukaste jag gjort på en scen.

Professor Stillo (Lyckad nedfrysning av herr Moro)
Till skillnad från tidigare yviga figurer var det roligt att göra en karaktär som var helt stel i sitt kroppsspråk men ändå steppade.

Axel Hansson (Stinsen Brinner)
En figur som ligger mig varmt om hjärtat, förmodligen för att jag själv är lite "tågtokig". Underbart också att i denna föreställning få stå på scen och uppleva hur de övriga i gänget tar för sig och blommar med en enorm kraft.

Ulf Raskenstam (En himla många program)
Ett exempel på hur man inspireras av ett bra manus.

Från GAS-klubbens medlemstidning (nr. 2):
Den 3:e augusti 1956 fick Rakel och Ingvar Eriksson från Trollhättan en son som fick namnet Anders Georg Eriksson. Därmed hade Claes, som var sex år äldre, fått en bror. Claes hade tidigt lärt sig skriva och börjat dikta ihop olika sorters manus. Naturligtvis blev det Anders som fick spela de roller som Claes hittade på, han fick vara allt från cirkusartist till "filmstjärna". När Anders var 13 år började han sjunga och spela gitarr. Det första uppträdandet som han fick betalt för var på Storegårdens fritidsgård i Trollhättan. Han fick 25 kronor och var väldigt nervös. Han framförde ett program som hette "Cabaret Solo" och som Claes hade skrivit.Sedan rullade skolan på. I sista avsnittet av frukostklubben 1978 var Claes, Anders och Kerstin Granlund (som, tillsammans med Claes, hade varit med i gruppen Utan Lots som precis hade splittrats) med. Därmed hade Galenskaparna fötts. De uppfördei en krogshow i Göteborg och började sedan åka på turnéer i Anders gamla Volvo Amazon. "Galenskaparna" stod det på en låda på taket. 1982 slog Galenskaparna ihop sig med sånggruppen After Shave. 1986 fick Anders sitt riktigt stora genombrott. Det var nämligen då som "Macken - Roy's och Roger's bilservice" visades på TV. Anders tycker mycket om sin roll som Roy, och det är för den rollen som Anders är mest känd bland svenskarna. Anders är en mycket skicklig ukulelespelare, hör bara på låten "Sol" i Alla ska bada. Anders brukar ofta kallas Sveriges svar på George Formby.


Tillbaka till huvudsidan